De cirkel van invloed is de laatste tijd een onderwerp van gesprek in mijn coaching sessies en workshops. Bijzonder wanneer een bepaald thema ineens een aantal keer naar de oppervlakte komt. Ik heb mijzelf beloofd dat wanneer een thema, persoon of bedrijf meer dan 2 keer mijn pad kruist, ik daarbij stil wil staan om te onderzoeken wat de reden daarvan is.

Tijdens het hardlopen liep ik te mijmeren over de cirkel van invloed, en hoe dat momenteel een rol speelt in mijn eigen leven.

  • Waar ben ik allemaal mee bezig en waar gaat mijn energie met name naar toe?
  • Wat voor impact heeft dat op mijn werk, mijn gemoedstoestand, en mijn omgeving?
  • Ben ik met de juiste dingen bezig?

Ik zag in het park de vele struiken waarvan de bladeren slap hangen, het gras dat bruin en verdord is en de droge grond. Sproeien mag amper met deze droogte, en plots zag ik een dikke brandweerslang van de vijver naar het plantsoen lopen. Een straal water bracht verlichting aan een aantal rododendrons. Tja dacht ik, ‘water naar de zee dragen’, het park staat vol met behoeftige struiken, planten en bomen. Hoe bepaalt deze man welke struiken hij wel en welke hij geen water geeft? Hoeveel water ze krijgen en wat is het effect? Het heeft mijns inziens met name zin wanneer je de struiken zodanig veel water geeft dat alle bladeren gevoed kunnen worden en nog een paar dagen droogte aan kunnen. Tegen de tijd dat je dat voor elkaar hebt, is de vijver leeg, met allerlei andere gevolgen van dien.

Weer terugdenkend aan de cirkel van invloed is dit dus ook wat er gebeurt wanneer je veel taken hebt. Vergelijk al deze taken even met planten/en struiken die je moet verzorgen: De ene plant is nog geen plant, maar een zaadje dat je net gepland hebt dus je moet het voorzichtig en regelmatig water geven, de andere behoeft meer water want draagt bloemen of vruchten, en weer een andere kan door de lange wortels water uit de grond halen, maar bij lange droogte is dat ook niet voldoende. En dan vraagt de buurman of jij voor zijn tuin kunt zorgen, want je hebt zulke groene vingers, je tuin ziet er zo mooi uit. Je voelt je gevleid en zegt ja. Vervolgens denkt de buurvrouw met de kas met exotische planten in de achtertuin dat je dat toch ook wel kunt, terwijl dat niet jouw expertise is maar voor je het weet heb je ja gezegd en tot slot vraagt de overbuurman of je dan wellicht ook een mooi pad kunt aanleggen omdat je zo’n goed zicht lijkt te hebben in de architectuur van tuinen. Gevleid, uitgedaagd, of geen nee durven zeggen, maakt dat je dat allemaal op je schouders neemt. Je rent van hot naar haar met je gieter of de tuinslang, moet naarstig op zoek naar gereedschap en een uitleg over hoe een pad van steen aan te leggen… en wat gebeurt er dan met je energie? Die is zo verdeeld dat eigenlijk de essentiële zaken niet voldoende aandacht krijgen waardoor je alleen maar harder moet werken om elke keer net op tijd weer bij te sproeien, zodat alle planten overleven en je je wellicht schuldig voelt dat niets je volledige aandacht krijgt. Je voelt je verantwoordelijk om alle planten in leven te houden, om de tuin naar de smaak van elke buurman/vrouw te maken, maar het weer werkt niet mee. Aanhoudende droogte maakt dat je harder en harder moet werken, een sproeiverbod maakt dat je met lede ogen moet toezien hoe de ene na de andere plant het niet redt, maar jij voelt je verantwoordelijk voor het resultaat.

Nu rijzen de vragen: ‘Is het je gevraagd, die verantwoordelijkheid te nemen? Heb jij jezelf afgevraagd of je gevraagd werd de verantwoordelijkheid te nemen of werd je gevraagd iets anders te doen? En wìl je de verantwoordelijkheid wel? Past het wel bij je doel, je eigen plezier, je eigen pad?’

Je kunt je voorstellen dat wanneer je teveel taken op je neemt waarbij je de verantwoordelijkheid niet wilt of niet aankunt, die te ver van je eigen doel af liggen, en je te weinig energie opleveren, of zelfs kosten, je uiteindelijk zo moe wordt dat je nergens zin meer in hebt; en in het slechts geval in een burnout raakt.

Om dat te voorkomen is het belangrijk beter inzicht te krijgen in waar jij je momenteel op focust. Ik vraag je eens een lijstje te maken van dingen die je doet en jezelf dan te vragen:

  • Krijg ik hier energie van, vind ik dit echt leuk?
  • Draagt dit bij aan mijn doel?
  • Kan ik hier invloed op uitoefenen of niet?

Wanneer al deze antwoorden JA zijn, bepaal dan of je ze NU moet doen, of ook LATER kunt doen.

En wanneer één van deze antwoorden NEE is: DELEGEER of ELIMINEER dan deze zaak.

Ik ben benieuwd welke taken, welke planten jij besluit water te blijven geven. Laat het mij gerust weten.

En heb je een klankbord nodig? Neem gerust contact met mij op.

Met frisse groet